Guarana, Amazon havzasına özgü bir Brezilya meyvesidir. Bu nedenle Amazon kültürü ile yakından ilişkilidir. Olgun bir guarana meyvesi, bir kahve meyvesi büyüklüğündedir. Beyaz bir doku ile kaplanmış siyah tohumu insan gözünü andırır. Guarana özü, tohumların toz haline getirilmesiyle meydana gelir. Kafein, teofilin ve teobromin gibi etkileyici bir dizi uyarıcı içerir. Guarana ayrıca tanenler, saponinler ve kateşinler gibi antioksidanlara da sahiptir.  Amazon kabileleri, guaranayı tedavi edici özellikleri nedeniyle yüzyıllardır kullanmıştır. İlaç endüstrisi ve gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Empty pill plastic bottle isolated on white background. Jar for tablets and vitamins, pharmaceutical package. Watercolor illustration. Handmade clipart.

Guarana ile ilgili yapılan son araştırmalar guarananın oksidatif hasara karşı koruma sağladığını gösterilmiştir.  Tanenler, kateşinler ve saponinler dahil olmak üzere çeşitli biyoaktif bileşikler içerir. İçeriğinde bolca bulunan antioksidan, oksidasyonu azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca doğal bir analjezik olduğu bilinen teofilin içerir.

Guarana, kafein açısından zengindir. Bu nedenle enerji vericidir ve doğal bir uyarıcıdır. Ayrıca antimikrobiyal özelliği nedeniyle kozmetik sanayi de de kullanılmaktadır. Antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerine ek olarak guarana, yaşa bağlı cilt hasarını azaltabilen antioksidanlar içerir.