Omega-3 yağ asitleri, hücre zarının önemli yapısal maddelerindendir ve hücresel işlevsellikte önemli rol oynar. Omega-3, ALA (α-linoleik asit), EPA (eikozapentaenoik asit), DHA (dokozahektzaenoik asit) ve DPA (dokozapentaenoik asit) olmak üzere 4 çeşit yağ asitlerinden oluşmasına rağmen, beslenmeyle alınan ve vücutta işlevsellik gösteren asıl Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA’dır. Özellikle yağlı balıkların tüketimiyle ve balık yağı gibi gıda takviyeleriyle doğrudan Omega-3 yağ asitleri olan EPA ve DHA alımı sağlanabilmektedir. Balık ve deniz ürünlerinin Omega–3, EPA ve DHA içerikleri yüksektir. Omega-3 yağ asitleri; kalp ve damar hastalıkları, romatoid artirit, kanser, astım, Alzheimer vb. birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde, ayrıca bebeklerde retina ve beyin gelişiminde etkin rol oynamaktadır.

Sağlık üzerine olan olumlu etkileri nedeniyle; balık tüketiminin haftada en az 2-3 porsiyon (yaklaşık 300-500 g) olması önerilmektedir. Pişirme yöntemi olarak buğulama, ızgara, fırında pişirilme yöntemi tercih edilmelidir.

*Bu açıklamalar hekim tavsiyesi yerine geçmez. Takviye edici gıdalar herhangi bir hastalığı teşhis, tedavi, iyileştirme veya önleme amacı taşımamaktadır. Detaylı bilgi için sağlık profesyonellerine danışın.